En pumpa till Halloween eller höstmys
En pumpa till Halloween eller höstmys
Så här i hösttider är ju en pumpa med klös just det vi alla vill ha. Men bra pumpor är det ont om. Låt oss göra en varaktig!
Först en pumpa
Vi börjar med att hitta en pumpa som har åtminstone en bra sida. De vegetabiliska vaxerna som finns på pumpan räcker oftast som släppmedel, men vill man vara säker på att det skall släppa och inte skada pumpan så är vaxsläppmedel eller teflonspray bra alternativ.
I vårt fall har vi valt en teflonspray.
Tänk på att små skador i ytan kräver extra släppmedel då de blir “negativa” vinklar vid avformningen.
Nästa steg är att skapa en form.
NM Gelcoat 230 i vitt eller svart utförande är ett utmärkt val.
Efter ca två timmars sättningstid lamineras 160 grams twillväv med NM Laminering 275 runt formdelen. Om gelcoaten har runnit över på “fel” sida om pumpan skall det inte lamineras ovanpå den.
Detta överskott skärs bort med t.ex. Dremel och kapskiva när formen härdat.
Duplicerat
När formen härdat används lämplig metod för att avforma vår pumpa.
Ofta fungerar tryckluft fascinerande bra och enkelt.
Låt nu formen härda en vecka i rumstemperatur eller i 35°C i tre dagar.
Pumpafabriken startar
Dags att gelcoatera. Till detta väljs NM Gelcoat 230 i en pumpaliknande kulör. NCS S1080-Y40R är väldigt lik.
Insidan av formen vaxas med Acmosan 82-7001. Tre lager. Luktar skarpt, men är effektiv.
Gelcoateringen kan kräva lite artistisk finess. Om vi betraktar en pumpa så har den ofta lite grönaktig skuggning i skalet på ovansidan. För att få till detta drar vi gelcoaten lite tunnare här, knappt täckande.
I övrigt läggs ett väl så tjockt lager så pumpan får ett skal som heter duga.
Efter sättningstiden laminerar vi på samma sätt som ovan, dvs med 160 grams twillväx som vi klippt i mindre remsor. NM Laminering 275 infärgar vi svart.
När det svarta lyser igenom där gelcoaten knappt täcker kommer vi nu att få det där grönaktiga skimret som får den att se helt äkta ut.
Lägg minst två lager med väv. Var noga med att den kommer kloss an så vi inte bygger in några “bagarbon”. Hur bra gelcoaten än må vara, så är det över dessa hålor som skadorna lättast uppstår.
Låt nu halvan härda en vecka i rumstemperatur eller i 35°C i tre dagar innan avformning.
Upprepa proceduren för att skapa en halva till. Vaxa en gång innan.
Halva pumpor
Då har vi två stycken halvor. De är gjorda från samma halva på originalet och få saker i naturen har en perfekt symmetri. Nu gäller det att få till passformen.
Vi följde klyftorna som utgick från “bottenknappen” på pumpan och skar bort överskottet.
Naturligtvis gäller det att ha ett öga för formen. Har man inte det så går det att lösa sen.
Nu har vi en hyfsad passform. Då grundmaterialet har en Tg på ca 55°C är det enkelt att göra små formförändringar med hjälp av försiktigt arbete med varmluftspistol, ett pekfinger och snabb nedkylning.
Det är alltså inte jätteviktigt att halvorna passar perfekt mot varandra, utan vi kan lösa detta senare när vi skall limma ihop halvorna. Men det bör vara bra passform.
Hur lösa energiförsörjningen?
Vi hade tänkt att denna pumpa skulle vara driven av sånt som redan drivs. Vi använder alltså NM Efterlys 779!
Det blir ju inte den kraftiga lyskraften som om vi använt lampa, så vi kör tvåfiligt och ger två förslag.
För att NM Efterlys 779 skall få maximal reflektion krävs en vit bakgrund. Alltså belägger pumpahalvorna invändigt med NM Vägg 20 27. Skall vi använda t.ex. en LED-lampa kan en aluminiumfolie eller aluminiumtejp vara ett bättre alternativ på bakre halvan och vitt på främre.
I vårt fall beläggs båda sidorna med NM Vägg 20 27 tills vi har en helt vit bakgrund. Nu är det försent att ångra att vi valde en svart insida, men om vi inte vill ha det artistiska utseendet så hade det gått bra med neutral NM Laminering 275 eller lätt infärgad vit (max 5% NM Infärgningspasta Vit).
Här gäller det att minnas att det är skålar vi belägger så vi ser till att luften kan komma ner i botten och torka ut NM Vägg 20.
Slutfasen
Nu är det nära! Dags att skaffa ett utseende på vår pumpa. Vi gjorde det enkelt för oss och sökte på pumpkin template och valde ett traditionellt utseende.
Grejen är alltid att få över en platt mall på ett runt föremål, men fantasi och frihand är bra verktyg.
Ett sågblad, en Dremel med kapskiva samt en fil fick sedan jobba vidare. Kanterna belades med lite svart NM Gelcoat 230 för att förstärka skuggeffekterna. Går också bra med t.ex. förtjockad och infärgad NM Laminering 275.
Den andra halvan beläggs invändigt med NM Efterlys 779 och får härda.
Nu är det då dags att bekänna färg och få ihop våra två halvor.
Vi väljer att använda NM Gelcoat 230 i pumpafärg som lim. Lite extra förtjockad med NM Tix 150. Tillskottet av NM Tix 150 ger också ytan en lite mattare upplevelse.
Limmet påförs ena halvan med hjälp av en 10 ml spruta. Tack vare att tixotropin är bra i NM Gelcoat 230 och här lite förstärkt, kan små skavanker “svetsas” igen med hjälp av sprutan. Men det finns gränser!
På sidan i botten av pumpan har vi fått en stor öppning. När limmet härdat tas en tillklippt och genomvätt glasfiberväv och förs in via munnen för att skapa en ny yta att lägga gelcoat mot. Efter härdning fylls hålet med NM Gelcoat 230 i pumpafärg.
När hålet är fyllt och gelcoaten härdat, så slipas fogen och eventuella skador fylls i med mera färg.
Original och kopia, eller tvärtom. 😉
Blev det någon effekt då?
Jodå. Den räcker för att skapa lite mysstämning i höstmörkret.
Överkurs
Pinnen i toppen på pumpan då? Jodå!
Extruderad polystyren, pinnfräs och lite vattenfärg.
Limmad med NM Gelcoat 230 i pumpafärg.