Pyssel och Papp med PAP

Att föra över bilder från ett media till ett annat kan göras på många sätt, men här kommer vi att visa på lacköverföringsmetoden från papper till trä. Underlaget kan vara något annat.

Det vi behöver är en laserutskrift på något som vi vill föra över. Inte för grovt (tungt) papper. Inte bläckstråle, utan laser.

Paint AP Lack 200, en pensel samt underlag. I detta fall en granbit.

 

 

 

 

 

Steg 2 är att lacka underlaget med ett jämnt lager lack. Eventuellt späda den ca 10% med vatten. Tänk ungefär 100-150g/m2.

När ytan är bestruken, lägger du pappret i lacken med motivet mot underlaget. Tänk på att resultatet blir spegelvänt, ifall du väljer att ha en text.

 

 

 

 

Stryk över baksidan så att lacken suger in ordentligt i pappret. Använd gärna något halvhårt så att vi kommer åt i alla eventuella nedsänkningar i underlaget.

 

 

 

 

 

Låt det torka ordentligt. Gärna ett par tre timmar.

 

 

 

 

 

 

När det torkat så blöter vi upp pappret.

Genomblött.

 

 

 

 

 

 

Sen är det bara att gnugga bort pappret.

Gnugga inte för hårt, då är det risk att vi gnuggar bort det vi överfört.

 

 

 

 

Då var det överfört och klart. När det torkar så kommer ognuggat papper fram. Antingen blöta och försiktigt gnugga mera, eller så läggs ett laget Paint AP Lack 200 över.

Efter att det torkat kan du nu försiktigt slipa bort eventuella restfibrer som sticker upp och lacka en sista gång. För bibehållen träkänsla används Paint AP Lack 200 Matt.

 

 

Paint AP Lack 200 och övriga produkter i Paint AP kan du köpa i Epoxibutiken.